Bardzo prosta
i szybka sałatka, która jest dla nas kwintesencją lata. Wystarczą soczyste
pomidory i brzoskwinie oraz dodatek aromatycznych ziół i wyrazistego sera feta.
Składniki (na
ok. 4-6 porcji):
4 pomidory
(najlepiej różnych odmian i kolorów)
4 brzoskwinie
200 g sera feta
ew. garść
czarnych oliwek (najlepiej kalamata)
Dressing:
1 łyżeczka
miodu
1 łyżeczka
białego octu winnego
2 łyżki soku z
cytryny
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki
skórki otartej z cytryny
½ posiekanego
małego ząbka czosnku
1 pełna łyżka
posiekanej mięty
1 łyżka
posiekanego oregano lub bazylii
szczypta soli
i czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W zależności od
preferencji, pomidory i brzoskwinie można obrać lub nie. Wszystkie składniki
dressingu dokładnie wymieszać, spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidory i brzoskwinie pokroić w plastry lub „ósemki”, ułożyć na talerzach i
posypać pokruszoną fetą oraz polać dressingiem. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Już drugi raz widzę ostatnio to połączenie brzoskwini i pomidorów - muszę sprawdzić! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarz i bardzo zachęcamy do sprawdzenia połączenia brzoskwini i pomidorów! :)
Usuń