Kino indyjskie
kojarzy się pewnie
większości z nas
z dość kiczowatym Bollywoodem. Jeśli chcecie odkryć
inną twarz indyjskiej kinematografii, koniecznie wybierzcie się na film „Smak
curry”, który od dwóch tygodni gości na ekranach kin. To
słodko-gorzka historia o
nieoczekiwanym zauroczeniu, opowiedziana
z humorem i bez
patosu. Film działa
jak zastrzyk pozytywnej
energii, a także kulinarnego natchnienia, bo jedzenie –
tworzone z pasją i miłością – odgrywa w całej historii niebagatelna rolę.
Po powrocie z
kina na pewno
będziecie mieli ochotę
na gorące i
pełne orientalnych aromatów danie. Proponujemy Wam więc curry z
ciecierzycy, które w Indiach podaje się z chlebkami bhatura lub - bardziej znanymi w
Polsce - chlebkami naan.
Składniki
(na 4 porcje):
250 g suszonej ciecierzycy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (pokrojonych) lub passaty (ok. 400 g)/w sezonie 3-4 obrane ze skórki i posiekane pomidory
4 łyżki oleju
mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
1 zielona papryczka chilli (dla lubiących mniej ostre dania ok. ½ papryczki)
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki chilli w proszku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy garam masala*
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 liść laurowy
szczypta cynamonu
1 goździk
nasiona z łupinki 1 kardamonu
sól
szczypta czarnego pieprzu
do podania: jogurt, świeża kolendra, posiekana czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (pokrojonych) lub passaty (ok. 400 g)/w sezonie 3-4 obrane ze skórki i posiekane pomidory
4 łyżki oleju
mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
1 zielona papryczka chilli (dla lubiących mniej ostre dania ok. ½ papryczki)
1 łyżeczka nasion kolendry
½ łyżeczki chilli w proszku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy garam masala*
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 liść laurowy
szczypta cynamonu
1 goździk
nasiona z łupinki 1 kardamonu
sól
szczypta czarnego pieprzu
do podania: jogurt, świeża kolendra, posiekana czerwona cebula
*Mieszankę garam masala można zrobić
samemu. Nasz przepis:
4 łyżki nasion kolendry
1 łyżka kardamonu (nasiona z ok.
8-10 łupinek)
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
½ łyżki goździków
½ łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki kuminu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 liść laurowy
szczypta szafranu
Niezmielone składniki prażyć przez
chwilę na suchej patelni, pozwalając na uwolnienie się aromatów. Następnie
wszystkie składniki przyprawy dokładnie zmielić, najlepiej w młynku do kawy.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Przygotowanie
ciecierzycy:
Suszoną ciecierzycę opłukać i zalać
w dużej misce ok. 3-3,5 szklankami zimnej wody. Zostawić do namoczenia na
minimum 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę, przesypać ciecierzycę do garnka i zalać
letnią wodą (wody powinno być dużo, ok. 5 cm nad powierzchnią ciecierzycy).
Osolić ciecierzycę ½ łyżeczki soli i gotować pod przykryciem do miękkości,
przez ok. 45 minut do 1 h. Odcedzić, pamiętając, żeby zostawić wodę z gotowania
ciecierzycy do dodania do pomidorowego sosu.
Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki
oleju i zeszklić posiekaną drobno cebulę, imbir, czosnek i zielone chilli. Po
chwili dodać mieszankę przypraw (przyprawy w nasionach można zmielić przed
dodaniem). Mieszać przez 1 minutę i dodać pomidory. Smażyć ciągle mieszając
przez ok. 2-3 minuty, a następnie wrzucić do sosu ugotowaną ciecierzycę i wlać
ok. ½ - ¾ szklanki odlanej z gotowania ciecierzycy wody. Zamieszać i spróbować,
czy sos nie potrzebuje więcej wody, soli lub chilli. Gotować jeszcze ok. 10
minut na małym ogniu. Podawać z jogurtem, posiekaną czerwoną cebulą i świeżą
kolendrą, a także z chlebkami bhatura lub naan.
Składniki na
ok. 10 chlebków bhatura:
180 g mąki pszennej
40 g semoliny (jeśli nie mamy można zrobić w całości z mąki pszennej)
120 g naturalnego jogurtu
½ łyżki oleju lub klarowanego masła
½ łyżki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina wody jeśli ciasto zbyt
trudno będzie zagnieść
olej do smażenia
Przygotowanie
chlebków bhatura:
W dużej misce wymieszać dokładnie
wszystkie suche składniki. Dodać jogurt i olej/masło, wymieszać i zacząć
wyrabiać ciasto (w razie potrzeby dodając odrobinę ciepłej wody). Wyrabiać
przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odłożyć do miski,
przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić
ciasto na ok. 10 części i z każdej uformować kulę. W trakcie rozgrzewania oleju
rozwałkować bardzo cienko pierwszą kulę ciasta (resztę ciasta przykryć ściereczką,
żeby nie obsychało). Żeby ciasto nie przyklejało się do wałka warto posmarować
je z obu stron cienką warstwą oleju, lepiej nie podsypywać mąką. Rozwałkowane
ciasto na chlebki wrzucamy delikatnie na rozgrzany olej (powinno być go
wystarczająco dużo, żeby chlebek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna naczynia) i smażyć na
złoty kolor z obu stron. Wyławiać łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku
papierowym.
Uwielbiam takie dania! Mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńMy też! ;)
OdpowiedzUsuńApple pie jak zawsze "na czasie", właśnie wczoraj czytałam recenzje filmu "Smak curry" i myślałam jakie to pyszne dania mogą oczarować i dodać pikanterii kolacji we dwoje. Przepis nieoczekiwanie " spadł mi z nieba". Dziekuję i trzymam kciuki za tak wspaniały dobór wpisów na blogu.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za piękny komentarz! :)
OdpowiedzUsuńdzięki za garam masala :D
OdpowiedzUsuńHej, ostatnio jadłam podobne danie w indyjskiej knajpce. hmm, a Twój przepis nie wydaje sie taki trudny, musze to przetestowac:)
OdpowiedzUsuńhttp://chilloutkitchen.blogspot.com/
Mamy nadzieję, że przepis się sprawdzi :)
OdpowiedzUsuń