poniedziałek, 31 marca 2014

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe

ciasteczka orkiszowe
ciasteczka orkiszowe

Przepis na proste i pełne zdrowego błonnika kruche ciasteczka. Bez białej mąki i z niewielką ilością nierafinowanego cukru. Idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie. W wersji bez bakalii, sprawdzają się także świetnie w ciasteczkowych spodach serników i tart.

Składniki (na ok. 25 szt.):
110 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
90 g otrębów orkiszowych (można zastąpić je otrębami owsianymi)
50 g nierafinowanego cukru palmowego* lub trzcinowego
125 g masła
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
70 g rodzynek (lub innych ulubionych bakalii; do wykorzystania w spodach serników lub tart bez ich dodatku)
*do ciastek widocznych na zdjęciach użyłyśmy cukru palmowego, który nadał im ciemnobrązowego koloru. Ciastka z wykorzystaniem cukru trzcinowego, np. typu Demerara, wychodzą jaśniejsze.

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki zagnieść szybko w gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, schować do woreczka foliowego, lekko spłaszczyć żeby ułatwić sobie późniejsze rozwałkowanie ciasta i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm (cieńsze ciasteczka mogą być zbyt kruche) i wyciąć okrągłe ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec ok. 10 min. aż ciastka będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, najlepiej na kratce. 
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.

ciasteczka orkiszowe
ciasteczka orkiszowe


2 komentarze: