Przepis,
który powstał z miłości do paschy i wilgotnych, kremowych serników oraz… braku
czasu. Zarówno na paschę, jak i na sernik trzeba czekać przynajmniej kilka
godzin, żeby w chłodnym miejscu nabrały odpowiedniej konsystencji i smaku. Ten
mus pozwala cieszyć się delikatnym smakiem białego sera od zaraz! Polecamy
wszystkim fanom twarogowych przysmaków :)
Składniki
(na ok. 10 małych porcji):
250 g zmielonego twarogu
125 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
5 łyżek soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
40 g cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z
wanilii (lub ziarna z ½ laski wanilii)
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z
migdałów
ok. 5 łyżek ulubionych bakalii (u nas
migdały, pistacje, orzechy laskowe oraz żurawina, morele i rodzynki)
kilka łyżek alkoholu do namoczenia
suszonych owoców (np. rumu, likieru amaretto)
Orange curd* do podania:
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
sok wyciśnięty z ½ małej cytryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 żółtka
50 g masła
20 g cukru białego
20 g cukru trzcinowego
szczypta soli
*można zastąpić np. konfiturą
pomarańczową
Przygotowanie:
Na godzinę przed przygotowywaniem
masy, namoczyć suszone owoce w alkoholu. Orzechy przyprażyć na suchej patelni. Następnie
drobno posiekać bakalie.
Jeśli przygotowujemy orange curd. W
małym rondelku podgrzać wszystkie składniki, oprócz żółtek i mieszać dopóki
cukier się nie rozpuści. Zdjąć z ognia. Żółtka rozkłócić widelcem i wlać powoli
do rondelka, ciągle mieszając masę. Dokładnie wymieszać i postawić rondelek z
powrotem na mały ogień. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
Przelać do miseczki, przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Ser oraz śmietanka powinny być mocno schłodzone. Serek
mascarpone i twaróg umieścić w misce. Dodać sok i skórki z pomarańczy i
cytryny, cukier puder i ekstrakty. Dokładnie zmiksować. Następnie wlać
śmietankę i ubijać na średnich obrotach miksera, do uzyskania sztywnego kremu/musu.
Delikatnie wmieszać łyżką bakalie. Mus
przełożyć do naczyń, w których będzie serwowany, polać orange curdem i udekorować
skórką pomarańczową oraz orzechami (np. przyprażonymi migdałami albo
pistacjami). Można podać go także na pokruszonych ciasteczkach (np. pełnoziarnistych). Serwować od razu po przygotowaniu.
Jeśli chcemy przygotować mus trochę wcześniej,
warto utrwalić go żelatyną. Wtedy 1 i ½ łyżeczki żelatyny wymieszać z 1 i ½ łyżki wody i odstawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Namoczoną
żelatynę wraz z dodatkową 1 i ½ łyżki wody podgrzać w rondelku na małym ogniu i
mieszać aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Lekko ostudzić i delikatnie połączyć
za pomocą łyżki z gotową masą twarogową.
Odstawić do lodówki na minimum 1 h. Następnie przełożyć porcje musu do naczyń, w
których będzie serwowany i udekorować.
Mus przechowywać w lodówce szczelnie
przykryty.
Życzymy wszystkim wesołych i przede wszystkim smacznych świąt! :)


Wygląda bosko! Uwielbiam takie sernikowe stwory ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :) Takie stwory są najlepsze! ;)
Usuńczytam mus sernikowy, potem spoglądam na zdjęcia i już rozpłynąć się można - na sam widok! wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za piękny komentarz! :)
Usuń