sobota, 12 lipca 2014

Kokosanki orkiszowe z mąki pełnoziarnistej

kokosanki orkiszowe
Pyszne i szybkie w przygotowaniu! Najlepsze jedzone na świeżym powietrzu jako przekąska do dobrej książki w długie, leniwe letnie dni. Rozpustne i zdrowe jednocześnie, więc jeśli tylko lubicie kokosowy smak to koniecznie musicie spróbować naszych kokosanek.

Przepis na te kokosowe ciasteczka można także dowolnie modyfikować. Polecamy tę nieco zdrowszą wersję - z mąką pełnoziarnistą i nierafinowanym cukrem palmowym lub trzcinowym. Można także zmniejszyć ilość cukru i dodać np. kilka sztuk ulubionych bakalii, które dodadzą naturalnej słodyczy. A jeśli akurat nie mamy pod ręką tych zdrowszych wersji mąk i cukrów, ciasteczka wyjdą równie dobrze ze zwykłą mąką pszenną i białym cukrem.

Składniki (na kilkanaście szt.):
100 g miękkiego masła
1 ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 140 g)
1/3 szklanki nierafinowanego cukru palmowego lub trzcinowego (ok. 60 g)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 120 g)
1 jajko
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć w osobnej misce wszystkie pozostałe składniki - wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dobrze wymieszane suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Z ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka można lekko spłaszczyć dłonią). Kokosanki piec ok. 15 minut aż będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w blaszanej puszce lub słoiku, w którym dłużej zachowają świeżość.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz