piątek, 25 kwietnia 2014

Pasta rybna po włosku



Wiosna w pełni! Słoneczne dni sprzyjają przebywaniu na świeżym powietrzu, a także lżejszym i szybszym w przygotowaniu daniom. Ta pasta jest prosta, smaczna i łatwa do zabrania (np. w formie kanapek) na wiosenny piknik :)

Składniki (na ok. 6-8 porcji/kromek)
1 puszka filetów z makreli lub sardynek w oliwie/oleju (ok. 125 g)
1 mały ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
2-3 suszone pomidory
1-2 łyżeczki kaparów
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy
szczypta płatków chilli
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Orzeszki piniowe przyprażyć na suchej patelni. Połowę rozdrobnić w moździerzu albo posiekać. Czosnek, bazylię, suszone pomidory i kapary drobno posiekać. Filety z ryby przełożyć wraz z zalewą do miski i dobrze rozdrobnić widelcem. Do ryby dodać wszystkie pozostałe składniki (zostawić kilka orzeszków i listków bazylii do przybrania) i dobrze wymieszać. Spróbować i jeśli będzie taka potrzeba, dodać więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Podawać na kromkach chleba (np. pszenno-żytniego). Gotowe kromki posypać bazylią, orzeszkami piniowymi i polać niewielką ilością dobrej oliwy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz