wtorek, 15 kwietnia 2014

Czekoladowy mazurek z orzechowo-rozmarynowym karmelem

tarta czekoladowa z rozmarynem

tarta czekoladowa z rozmarynem

Mazurek to jeden z najwdzięczniejszych deserów! Maślane kruche ciasto jest wspaniałą bazą dla niezliczonej ilości wariacji smakowych. Szeroki wachlarz możliwych kremów, polew i dodatków oznacza konieczność dokonania dramatycznych wyborów - na które smaki postawić w te święta, żeby dania wielkanocne nie ograniczały się tylko do mazurków. Ten mazurek powstał z chęci wykorzystania nowego i nieoczywistego składnika. Rozmaryn w deserze? Czemu nie! Jego połączenie z białą czekoladą, kawowym ganache i orzechami w karmelu okazało się tak dobre, że mazurek ten pojawia się na naszych stołach nie tylko w święta.

Składniki (na formę 24-26 cm):
Spód:
200 g mąki 
120 g masła  
40 g cukru pudru 
szczypta soli 
1 żółtko 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kawowe ganache:
60 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Krem z białej czekolady:
125 g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki 36%
40 g białej czekolady
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
Orzechy i rozmaryn w karmelu:
2 garści (ok. 50 g) orzechów laskowych
1 łyżka listków świeżego rozmarynu
80 g białego cukru
1 płaska łyżka masła

Przygotowanie:
Najpierw przygotować śmietankę z białą czekoladą (musi się mocno schłodzić), następnie spód, kawowe ganache, orzechy z rozmarynem i krem.
Posiekać czekoladę na bardzo małe kawałki i przełożyć do miseczki. Zagotować w garnuszku (na małym ogniu) śmietankę z rozmarynem. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i zostawić na 3-4 minuty. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę ze śmietanką. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 5 h (najlepiej przez całą noc).
Wszystkie składniki na spód zagnieść szybko w gładkie ciasto (można zrobić to także w malakserze). Gotowe ciasto schować do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować (spód powinien być delikatny, więc rozwałkowujemy ciasto na grubość do 0,5 cm) i wyłożyć dno oraz boki foremki. Ciasto podziurkować widelcem lub obciążyć (aby nie podnosiło się podczas pieczenia) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie studzenia spodu, przygotować kawowe ganache. Połamać/posiekać czekoladę na bardzo małe kawałki i przełożyć do miseczki. Zagotować w garnuszku (na małym ogniu) śmietankę, wsypać kawę, dobrze wymieszać i gorącym płynem zalać czekoladę. Zostawić na 3-4 minuty i dopiero po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę ze śmietanką. Rozprowadzić równomiernie po ostudzonym spodzie mazurka. Zostawić do stężenia na ok. 2 h.
Na suchej patelni przyprażyć orzechy laskowe (wydobędziemy ich smak oraz pozbędziemy się skórek). Przełożyć orzechy na ściereczkę kuchenną, zawinąć i przez chwilę mocno pocierać, tak żeby pozbyć się z orzechów jak największej ilości ciemnych skórek. Następnie zrobić karmel. Wsypać na patelnię cukier i potrząsając nią, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Zmniejszyć ogień, dodać masło i dokładnie wymieszać. Najpierw wsypać orzechy, dokładnie wymieszać, by pokryły się karmelem i przełożyć na papier do pieczenia. Do pozostałego karmelu dodać rozmaryn, wymieszać i również przełożyć na papier do pieczenia. Kiedy orzechy i rozmaryn ostygną połamać je na mniejsze kawałki/rozkruszyć w moździerzu.
Serek mascarpone umieścić w misce i lekko zmiksować, żeby stał się jednolity. Wlać, przecedzając przez sitko, aby pozbyć się listków rozmarynu, schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijać na średnich obrotach miksera, do uzyskania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła. Krem rozprowadzić po zastygniętym kawowym ganache. Posypać orzechowo-rozmarynowym karmelem i kilkoma świeżymi listkami rozmarynu.
Mazurek najlepszy jest tego samego dnia, ale można przechowywać go w lodówce do 3 dni. Na 30 minut przed podaniem, wyjąć z lodówki. 

tarta czekoladowa z rozmarynem

tarta czekoladowa z rozmarynem

tarta czekoladowa z rozmarynem

tarta czekoladowa z rozmarynem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz