Jajka, chrzan i świeże
zioła połączone z ziemniakami, wędzoną rybą i chrupiącymi warzywami, czyli
świąteczne smaki w kolorowej sałatce. Przy okazji tego przepisu, przypominamy
Wam też o przewodnikach po gatunkach ryb i owoców morza, z których zawsze
korzystamy przed zakupami (tutaj lub tutaj).
Składniki (dla 2 osób):
kilka
niedużych kawałków wędzonej makreli (ok. 100 g)
2-3 garści
liści np. roszponki, rukoli, szpinaku, botwiny
2 większe/4
mniejsze ugotowane w skórkach ziemniaki
2 ugotowane
na twardo jajka
1 mała
marchewka
3-4
rzodkiewki
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
dodatkowo:
koperek do dekoracji
Sos
jogurtowy:
2 łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
1 łyżka soku
z cytryny
1 łyżka
posiekanego koperku
1 pełna
łyżeczka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
1 łyżeczka
oliwy
sól i pieprz
do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki sosu wymieszać. Porwać liście sałat na mniejsze kawałki. Pokroić w
cienkie plasterki marchewkę (np. za pomocą obieraczki do warzyw) i rzodkiewkę,
w grubsze plastry – ziemniaki i jajka. Ułożyć wszystkie składniki sałatki na
talerzu, posypać szczypiorkiem, delikatnie polać sosem i udekorować koperkiem.
Podawać z chrupiącym pieczywem.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper! zawsze można na Was liczyć z alternatywą do tradycyjnych potraw. Chrzan w sosie sałatkowym idealnie bedzie sie komponował z wielkanocnym stołem. dziękuje!
OdpowiedzUsuńAle się cieszymy! Smacznego! :)
Usuń