czwartek, 23 maja 2013

Szafranowa chałka z Kukbuka




Składniki:
na 2 chałki

na zaczyn:
1 szklanka mleka
duża szczypta nitek szafranu
20 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej

na ciasto:
80 g masła
4 żółtka
50 ml miodu
1 łyżka czystej wódki
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki esencji waniliowej
zaczyn
350 g mąki pszennej
mak lub sezam do posypania

na glazurę:
1 jajko
1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Do mleka wrzucić szafran i podgrzewać w rondelku, aż mleko się zagotuje, wtedy zdjąć z gazu i ostudzić. Mleko powinno być ciepłe. W misce mieszamy drożdże z cukrem. Potem dodajemy mąkę i mleko z szafranem, wszystko mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam zaczyn do piekarnia nagrzanego do 50 stopni. Zaczyn powinien potroić swoją objętość.

Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce mieszamy żółtka, miód, wódkę, skórkę z pomarańczy i esencję waniliową. Dodajemy zaczyn i mąkę i wyrabiamy ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne można dodać trochę maki. Dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i składamy dwukrotnie na blacie jak kartkę papieru, potem wkładamy je ponownie do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część zostawiamy pod przykryciem a drugą dzielimy na cztery części z których formujemy cztery paski o długości 40 cm. Zaplatamy poczwórny warkocz. Wyjmujemy z miski drugą cześć i zaplatamy drugą chałkę. Przekładamy chałki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odkładamy do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wyrośniętą chałkę smarujemy glazurą z jajka i mleka a potem posypujemy sezamem albo makiem. Pieczemy chałki ok. 35- 40 minut.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz