czwartek, 18 kwietnia 2013

Konfitura z czerwonej cebuli




Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa
8 łyżek octu balsamicznego
3-4 łyżki miodu
sól, czarny pieprz
*polecamy dodać tymianek albo dla nieco korzennego smaku - kawałek kory cynamonu i goździk

Przygotowanie:

Obrać cebulę i pokroić w tzw. piórka. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodać posiekany czosnek, przyprawy i zwiększyć ogień, by cebula się zrumieniła. Pod koniec smażenia, kiedy cebula jest miękka dodać ocet balsamiczny i miód. Mieszać i smażyć jeszcze przez chwilę, aż masa odparuje. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce (można pasteryzować).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz