Składniki (na jeden litrowy słoik):
- ok. 5-6 małych cytryn (nam udało się kupić małe cytryny z Turcji)
- ¾ szklanki soku z cytryny
- wrząca woda (do dopełnienia słoika)
- gruboziarnista sól morska
- kora cynamonowa
- listki laurowe
- ziarna pieprzu (dla ładnego akcentu kolorystycznego użyłyśmy pieprzu czerwonego)
- można także dodać dla bardziej korzennego aromatu np. goździki, anyż czy kardamon
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie wyszorować i namoczyć w zimnej wodzie (ok. 2-3h), dzięki temu pozbędziemy się szkodliwych substancji ze skórki.
- Cytryny nacinać na krzyż, nie dochodząc do końca (do ¾ wysokości cytryny). Wsypać jak najwięcej soli w powstałe nacięcia. Włożyć cytryny do wysterylizowanego słoika, starając się jak najściślej je ułożyć.
- Dodać przyprawy i zasypać cytryny czubatą łyżką soli. Dopełnić sokiem z cytryny, jeśli wciąż jest za mało płynu dopełnić wrzącą wodą.
- Słoik dokładnie zamknąć i odstawić (najlepiej w chłodne i ciemne miejsce). Przez pierwszy tydzień wstrząsać delikatnie co 2 dni, żeby rozprowadzić dokładnie sól w słoiku. Cytryn można używać już po ok. 2 tygodniach, ale najlepsze będą dopiero po upływie ok. 4 tygodni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kiszone cytryny można wykorzystać do zrobienia marokańskiego tagine lub hummusu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz