Kisząc cytryny na potrzeby marokańskiego tagine, myślałam „co ja zrobię z całym
słoikiem kiszonych cytryn?!”. Ich aromat w tagine okazał się jednak tak dobry,
że wkrótce musiałam przygotować kolejny słoik. Za drugim razem udało się zachować
kilka cytryn do dalszych kuchennych eksperymentów. I tak były już sałatki z
dodatkiem kiszonej cytryny, zupy, ale także dipy, w tym pyszny hummus podany z chlebkami
z za’atarem - jedną z naszych ulubionych arabskich przypraw.
Składniki
na średnią porcję hummusu:
ok. 200 g suszonej ciecierzycy lub 1
puszka gotowej ciecierzycy
*do przygotowania suszonej
ciecierzycy: 1 łyżeczka sody oczyszczonej i ½ łyżeczki soli
2-3 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do
smaku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
ok. 100 ml bardzo
zimnej wody
½ łyżeczki sumaku
½ łyżeczki kuminu
Przygotowanie:
Jeśli używacie suszonej ciecierzycy.
Ciecierzycę opłukać i zalać w dużej misce 3 szklankami zimnej wody. Zostawić do
namoczenia na minimum 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę, przesypać ciecierzycę
do garnka i zalać letnią wodą (wody powinno być dużo, ok. 5 cm nad powierzchnią
ciecierzycy). Osolić ciecierzycę ½ łyżeczki soli, dodać płaską łyżeczkę sody
oczyszczonej i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości, przez ok. 1 h.
Odcedzić, i przepłukać zimną wodą. Jeśli chcemy mieć naprawdę gładki hummus,
obrać ziarenka ciecierzycy z łupinek (które po ugotowaniu z odchodzą z łatwością)
– nie jest to jednak konieczne, aby nasz hummus był bardzo smaczny :)
Połowę kiszonej cytryny opłukać zimną
wodą i pokroić w cienkie paseczki. Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do
blendera/malaksera, dodać połowę posiekanej wcześniej kiszonej cytryny, tahini,
oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i czarny pieprz do smaku oraz ok. 50 ml bardzo zimnej wody. Dokładnie zmiksować. Jeśli uznamy, że
konsystencja powinna być rzadsza, dolać pozostałą wodę i ponownie zmiksować. Spróbować,
czy nie dodać więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Powstały hummus
przełożyć do miseczki, polać oliwą, posypać resztą posiekanej kiszonej cytryny
oraz sumakiem i kuminem.
Podawać z
chlebkami pita lub manakish (przepis poniżej).
Manakish - lewantyński
chlebek z za’atarem
Składniki
(na ok. 8 chlebków):
450 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie
suszonych drożdży (ok. 7 g)
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Na wierzch chlebków:
ok.
5 łyżek oliwy
ok. 5 pełnych łyżek za’ataru*
*Za’atar można zrobić samemu. Nasz
przepis:
8 łyżek suszonego tymianku (ok. 40 g)
2 łyżki sumaku (jeśli mamy duże
trudności ze znalezieniem tej przyprawy, można ją zastąpić mieszanką 2 łyżek suszonej skórki z
cytryny z dużą szczyptą czarnego pieprzu)
2 płaskie łyżeczki kuminu
5 łyżek sezamu
1 pełna łyżeczka soli
Sezam przyprażyć na suchej patelni
(bardzo uważać, żeby się nie spalił). Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe
składniki utrzeć na proszek w moździerzu lub młynku do kawy, następnie dodać
sezam i dobrze wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Przygotowanie chlebków:
Jeśli używacie świeżych drożdży należy
najpierw zrobić drożdżowy zaczyn. Pokruszone drożdże umieścić w misce, dodać ½
łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody (cukier, mąkę i wodę odejmujemy
ze składników przeznaczonych na ciasto w przepisie), dokładnie rozmieszać,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Po tym
czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.
Gotowy zaczyn lub suszone drożdże dokładnie
wymieszać z resztą składników. Ciasto zagniatać przez ok. 5 minut, do momentu
aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć
folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
powinno podwoić swoją objętość.
Podzielić ciasto na ok. 8 części, z
każdej uformować kulę i cienko rozwałkować (podsypując lekko mąką). Rozwałkowane placki ułożyć na posypanej mąką desce lub papierze do
pieczenia, tak aby łatwo było je przełożyć na rozgrzany kamień do pieczenia lub
blachę. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220
stopni C (wraz z kamieniem lub blachą umieszczoną na dolnej półce piekarnika)
oraz wymieszać za’atar z oliwą.
Każdy z placków posmarować równomiernie
mieszanką za’ataru i oliwy. Przekładać na rozgrzany kamień lub blachę i piec,
aż chlebek stanie się mocno zarumieniony (ok. 5-10 minut). Jeść na gorąco lub
ostudzić na kratce. Podawać z hummusem lub dipami na bazie jogurtu.
Bardzo fajny przepis, uwielbiam hummus :)))
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy! :) Ten jest ciekawą odmianą. Mamy nadzieję, że będzie smakował! :)
Usuń