piątek, 2 maja 2014

Hummus z kiszoną cytryną i chlebki manakish z za’atarem

kiszone cytryny


kiszone cytryny






Kisząc cytryny na potrzeby marokańskiego tagine, myślałam „co ja zrobię z całym słoikiem kiszonych cytryn?!”. Ich aromat w tagine okazał się jednak tak dobry, że wkrótce musiałam przygotować kolejny słoik. Za drugim razem udało się zachować kilka cytryn do dalszych kuchennych eksperymentów. I tak były już sałatki z dodatkiem kiszonej cytryny, zupy, ale także dipy, w tym pyszny hummus podany z chlebkami z za’atarem - jedną z naszych ulubionych arabskich przypraw.

Składniki na średnią porcję hummusu:
ok. 200 g suszonej ciecierzycy lub 1 puszka gotowej ciecierzycy
*do przygotowania suszonej ciecierzycy: 1 łyżeczka sody oczyszczonej i ½ łyżeczki soli
2-3 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do smaku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
ok. 100 ml bardzo zimnej wody
½ kiszonej cytryny (przepis na kiszone cytryny znajdziecie tutaj)
½ łyżeczki sumaku
½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie:
Jeśli używacie suszonej ciecierzycy. Ciecierzycę opłukać i zalać w dużej misce 3 szklankami zimnej wody. Zostawić do namoczenia na minimum 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę, przesypać ciecierzycę do garnka i zalać letnią wodą (wody powinno być dużo, ok. 5 cm nad powierzchnią ciecierzycy). Osolić ciecierzycę ½ łyżeczki soli, dodać płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości, przez ok. 1 h. Odcedzić, i przepłukać zimną wodą. Jeśli chcemy mieć naprawdę gładki hummus, obrać ziarenka ciecierzycy z łupinek (które po ugotowaniu z odchodzą z łatwością) – nie jest to jednak konieczne, aby nasz hummus był bardzo smaczny :)
Połowę kiszonej cytryny opłukać zimną wodą i pokroić w cienkie paseczki. Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do blendera/malaksera, dodać połowę posiekanej wcześniej kiszonej cytryny, tahini, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i czarny pieprz do smaku oraz ok. 50 ml bardzo zimnej wody. Dokładnie zmiksować. Jeśli uznamy, że konsystencja powinna być rzadsza, dolać pozostałą wodę i ponownie zmiksować. Spróbować, czy nie dodać więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Powstały hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą, posypać resztą posiekanej kiszonej cytryny oraz sumakiem i kuminem.
Podawać z chlebkami pita lub manakish (przepis poniżej).

kiszone cytryny
hummus z kiszoną cytryną
Manakish - lewantyński chlebek z za’atarem
Składniki (na ok. 8 chlebków):
450 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych drożdży (ok. 7 g)
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
Na wierzch chlebków:
ok. 5 łyżek oliwy
ok. 5 pełnych łyżek za’ataru*

*Za’atar można zrobić samemu. Nasz przepis:
8 łyżek suszonego tymianku (ok. 40 g)
2 łyżki sumaku (jeśli mamy duże trudności ze znalezieniem tej przyprawy, można ją zastąpić mieszanką 2 łyżek suszonej skórki z cytryny z dużą szczyptą czarnego pieprzu)
2 płaskie łyżeczki kuminu
5 łyżek sezamu
1 pełna łyżeczka soli
Sezam przyprażyć na suchej patelni (bardzo uważać, żeby się nie spalił). Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe składniki utrzeć na proszek w moździerzu lub młynku do kawy, następnie dodać sezam i dobrze wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Przygotowanie chlebków:
Jeśli używacie świeżych drożdży należy najpierw zrobić drożdżowy zaczyn. Pokruszone drożdże umieścić w misce, dodać ½ łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody (cukier, mąkę i wodę odejmujemy ze składników przeznaczonych na ciasto w przepisie), dokładnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Po tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.
Gotowy zaczyn lub suszone drożdże dokładnie wymieszać z resztą składników. Ciasto zagniatać przez ok. 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Podzielić ciasto na ok. 8 części, z każdej uformować kulę i cienko rozwałkować (podsypując lekko mąką). Rozwałkowane placki ułożyć na posypanej mąką desce lub papierze do pieczenia, tak aby łatwo było je przełożyć na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (wraz z kamieniem lub blachą umieszczoną na dolnej półce piekarnika) oraz wymieszać za’atar z oliwą.
Każdy z placków posmarować równomiernie mieszanką za’ataru i oliwy. Przekładać na rozgrzany kamień lub blachę i piec, aż chlebek stanie się mocno zarumieniony (ok. 5-10 minut). Jeść na gorąco lub ostudzić na kratce. Podawać z hummusem lub dipami na bazie jogurtu. 

chlebki manakish z za'atarem

hummus z kiszoną cytryną


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, uwielbiam hummus :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy! :) Ten jest ciekawą odmianą. Mamy nadzieję, że będzie smakował! :)

      Usuń