poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pieczona czerwona cebula


Składniki na ok. 6 - 8 porcji:
  • 1 kg czerwonych cebul
  • 100 ml oliwy (w oryginalnym przepisie 125 ml)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka płatków soli lub ½ łyżeczki zwykłej, miałkiej soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu (w oryginalnym przepisie bez)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka)
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść pomidorków koktajlowych (w oryginalnym przepisie bez)
Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Pokroić obrane cebule na ćwiartki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Polać oliwą, posypać nasionami kopru włoskiego. Dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na godzinę (trzeba obserwować cebulę, czy nie zrumieni się szybciej, my piekłyśmy ok. 30 - 40 min.).
  • Wyjąć z piekarnika, posypać solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym, wymieszać i odstawić do przegryzienia i ostygnięcia (ale maksymalnie na godzinę).
  • Ułożyć z listkami bazylii i/lub – jak w naszym przypadku – z pomidorkami koktajlowymi.
*Przepis z książki „Włoskie inspiracje. Nigellissima”




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz