czwartek, 5 lutego 2015

Dip z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów z puszystą focaccią

kasza jaglana suszone pomidory focaccia


W lutym coraz trudniej przychodzi wymyślanie nowych potraw z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. W chwilach największej tęsknoty za smakiem pomidorów, wykorzystujemy ostatnie zapasy sosu z pieczonych pomidorów, czy samodzielnie ususzonych pomidorów. Wizyta w Cafe Kulturalna zainspirowała nas do zmiksowania tych ostatnich z kaszą jaglaną, dzięki czemu udało nam się odtworzyć smak pysznego i zdrowego dipu, którego tam niedawno spróbowaliśmy. Najlepiej smakuje z puszystą focaccią, która dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków jest sprężysta i długo zachowuje świeżość.

Składniki:
Dip:
100 g suchej kaszy jaglanej
100 g suszonych pomidorów (w oliwie lub wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie) + kilka do dekoracji
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka suszonej papryki
sól, pieprz, chilli i zioła świeże lub suszone (oregano, tymianek, rozmaryn) do smaku

Focaccia:
500 g mąki pszennej
300 g ugotowanych i rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków
25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 płaskie łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
260 g letniej wody
+ do wysmarowania formy i na wierzch focacci: 4 łyżki oliwy, szczypta płatków soli/gruboziarnistej soli i świeżego lub suszonego rozmarynu

Przygotowanie:
Dip:
Ugotować kaszę jaglaną (w tym wpisie, nasze wskazówki jak dobrze ugotować kaszę jaglaną) i odstawić do ostudzenia. Następnie zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Przełożyć do miseczki i udekorować drobno posiekanymi/zmiksowanymi suszonymi pomidorami i ziołami oraz skropić oliwą.

Focaccia:
Jeśli używacie świeżych drożdży należy najpierw zrobić drożdżowy zaczyn. Pokruszone drożdże umieścić w misce, dodać ½ łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i 100 g ciepłej wody (cukier, mąkę i wodę odejmujemy ze składników przeznaczonych na ciasto w przepisie), dokładnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Po tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn urośnie.
Gotowy zaczyn lub suszone drożdże dokładnie wymieszać z resztą składników. Ciasto zagniatać przez ok. 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę wysmarować dokładnie 2 łyżkami oliwy, przełożyć ciasto i ugnieść palcami (tak aby powstały małe wgłębienia). Wierzch skropić pozostałą oliwą, posypać szczyptą płatków soli/gruboziarnistej soli i świeżym lub suszonym rozmarynem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

Wyrośniętą focaccię wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach wyjąć z foremki i studzić na kratce.   

*focaccia inspirowana przepisem z Kwestii Smaku
**na zdjęciu w tle nasz hummus z kiszoną cytryną

 

2 komentarze: