poniedziałek, 22 grudnia 2014

Migdałowe babeczki z żurawiną


babeczki z żurawiną
Tegoroczny sezon jesienno-zimowy upływa nam pod znakiem zachwytu nad… żurawiną. Oprócz smaku i witamin, ma także wygląd - jest jedną z piękniejszych dekoracji potraw. Te rubinowe, błyszczące kulki i kuleczki sprawią, że nawet najprostszy wypiek nabierze odświętnego wyglądu. Urocze i łatwe w przygotowaniu migdałowe babeczki ozdobione żurawiną na pewno znajdą się na naszym tegorocznym świątecznym stole.

Składniki na 12 szt. (standardowa forma na babeczki):
100 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
70 g cukru białego
70 g cukru trzcinowego
120 g rozpuszczonego masła
120 g maślanki
1 jajko
1 żółtko (pozostałe z przygotowania lukru)
100 g świeżej żurawiny (może być też mrożona)
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów
Lukier:
1 białko
ok. 150 g cukru pudru
+ garść świeżej żurawiny

Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 175 stopni C. Cukry wraz z jajkiem i żółtkiem zmiksować, następnie dodać masło oraz ekstrakty i dokładnie wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać połowę suchych składników do masy jajecznej i wymieszać, następnie dodać połowę maślanki i ponownie wymieszać, powtórzyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. W gotową masę delikatnie wmieszać żurawinę. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie wysmarować formę masłem lub wyłożyć papilotkami.
Gotową masą wypełnić formę na babeczki i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
W czasie pieczenia babeczek przygotować lukier. Białko wraz z cukrem pudrem umieścić w misce i miksować na najniższych obrotach przez kilka minut. Gotowy lukier powinien być śnieżnobiały i gęsty (jeśli jest zbyt rzadki wmiksować więcej cukru).
Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub tutki z papieru do pieczenia i dekorować babeczki, dodając na wierzch kilka żurawin.
Jeżeli część lukru nam pozostanie, można go przechować przez ok. tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

babeczki z żurawiną

2 komentarze: