piątek, 4 lipca 2014

Chłodnik z kalafiora i pieczonego czosnku

Vichyssoise
Vichyssoise
Inspiracją do powstania tej zupy był przepis Rachel Khoo na krem Vichyssoise. Oryginalnie jest to zupa z porów i ziemniaków podawana właśnie na zimno. Jednak w razie nagłej zmiany pogody zupa sprawdza się też świetnie na ciepło :) W naszym przepisie delikatny smak kalafiora i ziemniaków podkręcony został pieczonym czosnkiem. Warto upiec za jednym razem więcej główek czosnku i wykorzystać go do urozmaicenia dipów, winegretów, czy innych zup. Po obraniu z łupin zalać ząbki oliwą i przechowywać w lodówce.

Składniki (na ok. 6-8 porcji):
1 kalafior (ok. 800 g)
1 średni por (jasne części)
1 mała główka czosnku
200 g ziemniaków
1 średnia cebula
125 ml białego wina
250 ml mleka
1 l bulionu warzywnego
125 g kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
2-3 gałązki świeżego tymianku
sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
do przybrania: 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, ugotowanego i obranego bobu i pokruszonej fety

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Umyć i pokroić na drobne kawałki kalafiora, pora i cebulę. Ziemniaki umyć i obrać oraz pokroić w kostkę.
Odciąć wierzch główki czosnku (bez obierania), polać łyżką oliwy i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez ok. 30 minut.
W dużym garnku rozgrzać masło i pozostałą oliwę. Dodać cebulę i pora. Lekko posolić. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając przez ok. 5 minut. Następnie dodać kalafiora, ziemniaki, gałązki tymianku i wino. Dokładnie zamieszać, przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut (mieszając co kilka minut). Następnie dodać bulion i gotować do momentu aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Upieczone ząbki czosnku wycisnąć z łupin. Dodać je do ostudzonej zupy wraz z mlekiem i śmietaną. Wyłowić gałązki tymianku i dokładnie zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3h przed podaniem. Podawać przybraną szczypiorkiem, pokruszoną fetą i bobem wraz z chrupiących pieczywem.
Vichyssoise
Vichyssoise

6 komentarzy:

  1. pyszny kremik, ależ się objadłem, dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, dziękuję!! Podałam w dwóch wersjach z suszonymi pomidorami i fetą oraz suszonymi pomidorami i gorgonzolą - obie dobre (gorgonzola lepiej się sprawdza w przypadku lekko ciepłej zupy).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nam miło! Świetny pomysł z suszonymi pomidorami, musimy spróbować! :)

      Usuń
  3. Czym można zamienić mleko? Źle się po nim czuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie mozna zastąpić wodą, albo mlekiem roślinnym :)

      Usuń