Pyszne
i szybkie w przygotowaniu! Najlepsze jedzone na świeżym powietrzu jako
przekąska do dobrej książki w długie, leniwe letnie dni. Rozpustne i zdrowe
jednocześnie, więc jeśli tylko lubicie kokosowy smak to koniecznie musicie
spróbować naszych kokosanek.
Przepis na te kokosowe ciasteczka można także dowolnie modyfikować. Polecamy tę nieco zdrowszą wersję - z mąką pełnoziarnistą i nierafinowanym cukrem palmowym lub trzcinowym. Można także zmniejszyć ilość cukru i dodać np. kilka sztuk ulubionych bakalii, które dodadzą naturalnej słodyczy. A jeśli akurat nie mamy pod ręką tych zdrowszych wersji mąk i cukrów, ciasteczka wyjdą równie dobrze ze zwykłą mąką pszenną i białym cukrem.
Przepis na te kokosowe ciasteczka można także dowolnie modyfikować. Polecamy tę nieco zdrowszą wersję - z mąką pełnoziarnistą i nierafinowanym cukrem palmowym lub trzcinowym. Można także zmniejszyć ilość cukru i dodać np. kilka sztuk ulubionych bakalii, które dodadzą naturalnej słodyczy. A jeśli akurat nie mamy pod ręką tych zdrowszych wersji mąk i cukrów, ciasteczka wyjdą równie dobrze ze zwykłą mąką pszenną i białym cukrem.
Składniki (na kilkanaście szt.):
100 g
miękkiego masła
1 ½
szklanki wiórków kokosowych (ok. 140 g)
1/3
szklanki nierafinowanego cukru palmowego lub trzcinowego (ok. 60 g)
1
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 120 g)
1
jajko
1
łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
½
łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta
soli
Przygotowanie:
Nagrzać
piekarnik do 175 st. C. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko i ekstrakt
waniliowy. Połączyć w osobnej misce wszystkie pozostałe składniki - wiórki
kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dobrze
wymieszane suche składniki połączyć z masą jajeczną.
Z
ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozłożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka można lekko spłaszczyć dłonią).
Kokosanki piec ok. 15 minut aż będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Gotowe
ciasteczka najlepiej przechowywać w blaszanej puszce lub słoiku, w którym
dłużej zachowają świeżość.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz