Śmiejemy się, że każdy szanujący się
blog kulinarny powinien mieć swój przepis na granolę. Ponieważ sezon na lżejsze
śniadania już w pełni, uznałyśmy, że jest to dobry moment na publikację naszego.
Zachęcamy do jej zrobienia, bo jest naprawdę pyszna - chrupiąca i pełna
bakalii. Co prawda, najpierw trzeba przezwyciężyć niechęć do konieczności
kilkukrotnego mieszania płatków i orzechów w trakcie pieczenia, ale czego się
nie robi dla tak dobrego śniadania! Składniki granoli można dowolnie
modyfikować, a nawet zrobić ją trochę szybciej - możecie dorzucić orzechy do
płatków i piec wszystko za jednym razem. Polecamy jednak spróbować chociaż raz
z orzechami karmelizowanymi osobno - są niesamowicie chrupiące! Warto zrobić
ich więcej i wykorzystać jako przekąskę, albo świetny dodatek do sałatek.
Składniki:
250 g płatków owsianych
100 g migdałów w płatkach
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
100 g miodu (u nas wielokwiatowy)
25 g oleju (u nas rzepakowy)
25 g masła
75 g ulubionych suszonych owoców (u nas morele, figi, żurawina i rodzynki)
*można też dodać tzw. super foods (np. łyżkę nasion chia albo jagód
goji), albo liofilizowane owoce (w granoli ze zdjęć widać liofilizowane maliny)
Karmelizowane orzechy:
100 g ulubionych orzechów (u nas laskowe i pekan)
20 g wody
20 g cukru trzcinowego
szczypta soli
olej do posmarowania papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Najpierw przygotować płatki owsiane. W
małym garnuszku podgrzać olej, masło, miód, cynamon i ekstrakt waniliowy,
mieszać ok. 2 minut - do połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i
odstawić do lekkiego ostygnięcia. Płatki owsiane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe,
siemię lniane, sezam, pestki dyni i słonecznika umieścić w dużej misce i
wymieszać. Dodać podgrzany wcześniej miód i dokładnie wymieszać. Blachę do
pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć płatki i równomiernie
rozłożyć na całej blasze. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.
20-25 minut, koniecznie mieszając w tym czasie płatki co najmniej 2 razy, aby
zrumieniły się równomiernie. Po tym czasie wyjąć płatki i zostawić na
blasze do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.
Teraz przygotować karmelizowane orzechy. Wodę wraz z cukrem i solą
podgrzewać na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodać orzechy i dokładnie
wymieszać, tak aby pokryły się równomiernie syropem. Następnie przełożyć
orzechy (nie polewać pozostałym syropem ponieważ jego nadmiar mógłby się
przypalić) na blachę wyłożoną, posmarowanym olejem, papierem do pieczenia i
równomiernie rozłożyć orzechy na całej blasze. Postępować podobnie jak z
płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, koniecznie
mieszając w tym czasie orzechy co najmniej 1 raz, aby zrumieniły się
równomiernie. Po tym czasie wyjąć orzechy i zostawić na blasze do ostygnięcia.
Posiekać suszone owoce. Kiedy płatki i orzechy ostygną, połamać je na
mniejsze kawałki i wymieszać z suszonymi owocami. Przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku.
Podawać np. z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz