poniedziałek, 6 stycznia 2014

Cytrynowy kurczak


Składniki na ok. 4 porcje:
  • udka, podudzia i skrzydełka kurczaka (ok. 800 g)
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego (może być też miód)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
  • Części kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do brytfanki, w której będą się piekły, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciśnięty sok z cytryny wymieszać w miseczce z syropem klonowym i oliwą. Polać i wysmarować kurczaka powstałym sosem. Pomiędzy kawałki kurczaka powtykać ząbki czosnku.
  • Brytfankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec kurczaka przez ok. 45 – 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz