Składniki na ok. 4 porcje:
- udka, podudzia i skrzydełka kurczaka (ok. 800 g)
- kilka ząbków czosnku w łupinkach
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego (może być też miód)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
- Części kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do brytfanki, w której będą się piekły, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciśnięty sok z cytryny wymieszać w miseczce z syropem klonowym i oliwą. Polać i wysmarować kurczaka powstałym sosem. Pomiędzy kawałki kurczaka powtykać ząbki czosnku.
- Brytfankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec kurczaka przez ok. 45 – 60 minut.
*Podawać np. z salsa verde i pieczonymi czerwonymi cebulami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz