środa, 1 maja 2013

Hummus z pieczoną papryką


Składniki (na dużą ilość hummusu):
400 g suszonej ciecierzycy*
2 duże czerwone papryki
papryczka chilli
2 łyżki tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku

*można wykorzystać też gotową ciecierzycę z puszki, na tę ilość papryk używamy 2 puszek

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia, potem ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu ciecierzycę odlać, ale nie wylewać wody pozostałej po gotowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć papryki oczyszczone i pokrojone w ćwiartki, skórą do góry.  Piec ok. 30 min, a po wyjęciu z piekarnika obrać ze skóry. Papryczkę chilli oczyścić z pestek i posiekać. Wszystkie składniki zmiksować dolewając tyle wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy ile będzie potrzebne do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać z chlebkami pita lub manakish.

Smacznego!




1 komentarz: