Składniki (na dużą ilość hummusu):
400 g suszonej ciecierzycy*
400 g suszonej ciecierzycy*
2 duże czerwone papryki
papryczka chilli
2 łyżki tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
*można wykorzystać też gotową ciecierzycę z puszki, na tę ilość papryk używamy 2 puszek
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać zimną wodą i
zostawić na noc do namoczenia, potem ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu
ciecierzycę odlać, ale nie wylewać wody pozostałej po gotowaniu. Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni, włożyć papryki oczyszczone i pokrojone w ćwiartki,
skórą do góry. Piec ok. 30 min, a
po wyjęciu z piekarnika obrać ze skóry. Papryczkę chilli oczyścić z pestek i
posiekać. Wszystkie składniki zmiksować dolewając tyle wody pozostałej po
gotowaniu ciecierzycy ile będzie potrzebne do otrzymania konsystencji gęstej
śmietany. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać z chlebkami pita lub manakish.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuń