poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chleb pszenny z żurawiną z garnka


Składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki z amarantusa (lub innej)
350 g wody
150 g żurawiny
1 łyżka soli
1 łyżka brązowego cukru
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą, albo lnianą ściereczką i odstawić na 12- 18 godzin. Do piekarnika wstawić garnek żeliwny razem z pokrywką i rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto wyjąć z miski i złożyć na pół, a potem przełożyć na lnianą ściereczkę oprószoną mąką i włożyć z powrotem do miski na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb przełożyć do rozgrzanego garnka, przykryć pokrywką i piec 20 min w temperaturze 250 stopni, potem zdjąć z garnka pokrywkę i piec jeszcze 20-30 min w temperaturze 230 stopni.

Smacznego!









2 komentarze:

  1. 250 stopni ale chyba bez termoobiegu? :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń