Idealna na letnie pikniki – póki jeszcze jest sezon – lemoniada rabarbarowa!
Składniki
(duża porcja):
1 kg rabarbaru
100 g cukru białego
100 g cukru trzcinowego
sok z 1-2 cytryn
sok z 1 limonki
6-8 szklanek wody niegazowanej
garść mięty
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w drobne kawałki. Przełożyć do dużego garnka, dodać
cukier i 3 szklanki wody. Zamieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10-15 minut,
aż rabarbar zmięknie. Pozostawić do ostudzenia, następnie przecedzić przez
sitko, dodać miętę, sok z cytryny i limonki oraz pozostałą wodę do smaku.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!
Lemoniada idealna na upały, mam takie same słomki są wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.