Nasza
propozycja na początek wielkanocnego śniadania – zamiast lub oprócz faszerowanych
jaj ;) Ugotowane na miękko jajka przepiórcze i wiosenne kwiaty prezentują się w
niej niezwykle smakowicie. Kwiaty to w ogóle świetny pomysł na ożywienie
wiosennych i letnich dań. Pamiętajcie jednak, żeby używać tylko tych, które sprzedawane
są właśnie do jedzenia, lub takich, które sami wyhodujecie i macie pewność, że
nie były sztucznie nawożone i nie rosły na terenach zanieczyszczonych. My
wykorzystałyśmy kwiaty pierwiosnka, który zdążył już pięknie zakwitnąć.
Składniki
na 4 porcje:
8 jajek przepiórczych
2 garści groszku cukrowego (ok. 20
strączków)
liście cykorii
liście szpinaku
ok. 8-10 rzodkiewek
2 plasterki boczku wędzonego
½ małej czerwonej cebuli
kiełki (np. rzeżuchy lub lucerny)
jadalne kwiaty do dekoracji (np.
pierwiosnki, fiołki, bratki, kwiaty gruszy, jabłoni, wiśni, śliwki)
Winegret:
1 płaska łyżeczka musztardy np. Dijon
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
szczypta soli i czarnego pieprzu
*liście cykorii i szpinaku można
zastąpić/uzupełnić np. liśćmi botwiny lub roszponką.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki winegretu
energicznie wymieszać. Następnie wysmażyć na rozgrzanej patelni plastry boczku.
Zrumienione, przełożyć na deskę i pokroić w paseczki.
Zagotować wodę do
zblanszowania groszku cukrowego. Wrzucić groszek do wrzątku i blanszować przez
2 minuty. Odcedzić (zachowując gorącą wodę z gotowania) i zanurzyć groszek w
misce z zimną wodą (dzięki temu będzie chrupiący i nie straci koloru). Ponownie
odcedzić groszek i przełożyć na ręcznik papierowy do osuszenia.
Wodę z
gotowania groszku wykorzystać do ugotowania jajek przepiórczych. Kiedy woda
będzie wrzeć, włożyć delikatnie jajka i pilnować, żeby gotowały się dokładnie 2,5
minuty (pół minuty dłużej i jajka będą ugotowane na twardo!). Po tym czasie wyłowić
jajka łyżką cedzakową i przełożyć do zimnej wody. Kiedy jajka ostygną, obrać je
ze skorupek.
Umyć resztę składników sałatki, porwać liście cykorii i szpinaku
na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę w piórka, przekroić rzodkiewki i jajka na
pół. Ułożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu, udekorować jadalnymi kwiatami
i kiełkami oraz delikatnie polać winegretem. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Ależ smakowiecie wyglada ta sałatka i jaka kolorowa.Moje wszystkie zmysły zostały pobudzone, a szczególnie kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń