poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

sałatka z jajkami przepiórczymi

sałatka z jajkami przepiórczymi

Nasza propozycja na początek wielkanocnego śniadania zamiast lub oprócz faszerowanych jaj ;) Ugotowane na miękko jajka przepiórcze i wiosenne kwiaty prezentują się w niej niezwykle smakowicie. Kwiaty to w ogóle świetny pomysł na ożywienie wiosennych i letnich dań. Pamiętajcie jednak, żeby używać tylko tych, które sprzedawane są właśnie do jedzenia, lub takich, które sami wyhodujecie i macie pewność, że nie były sztucznie nawożone i nie rosły na terenach zanieczyszczonych. My wykorzystałyśmy kwiaty pierwiosnka, który zdążył już pięknie zakwitnąć.

Składniki na 4 porcje:
8 jajek przepiórczych
2 garści groszku cukrowego (ok. 20 strączków)
liście cykorii
liście szpinaku
ok. 8-10 rzodkiewek
2 plasterki boczku wędzonego
½ małej czerwonej cebuli
kiełki (np. rzeżuchy lub lucerny)
jadalne kwiaty do dekoracji (np. pierwiosnki, fiołki, bratki, kwiaty gruszy, jabłoni, wiśni, śliwki)
Winegret:
1 płaska łyżeczka musztardy np. Dijon
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
szczypta soli i czarnego pieprzu
*liście cykorii i szpinaku można zastąpić/uzupełnić np. liśćmi botwiny lub roszponką.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki winegretu energicznie wymieszać. Następnie wysmażyć na rozgrzanej patelni plastry boczku. Zrumienione, przełożyć na deskę i pokroić w paseczki. 
Zagotować wodę do zblanszowania groszku cukrowego. Wrzucić groszek do wrzątku i blanszować przez 2 minuty. Odcedzić (zachowując gorącą wodę z gotowania) i zanurzyć groszek w misce z zimną wodą (dzięki temu będzie chrupiący i nie straci koloru). Ponownie odcedzić groszek i przełożyć na ręcznik papierowy do osuszenia. 
Wodę z gotowania groszku wykorzystać do ugotowania jajek przepiórczych. Kiedy woda będzie wrzeć, włożyć delikatnie jajka i pilnować, żeby gotowały się dokładnie 2,5 minuty (pół minuty dłużej i jajka będą ugotowane na twardo!). Po tym czasie wyłowić jajka łyżką cedzakową i przełożyć do zimnej wody. Kiedy jajka ostygną, obrać je ze skorupek. 
Umyć resztę składników sałatki, porwać liście cykorii i szpinaku na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę w piórka, przekroić rzodkiewki i jajka na pół. Ułożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu, udekorować jadalnymi kwiatami i kiełkami oraz delikatnie polać winegretem. Podawać z chrupiącym pieczywem.

sałatka z jajkami przepiórczymi
wiosenna sałatka

2 komentarze:

  1. Ależ smakowiecie wyglada ta sałatka i jaka kolorowa.Moje wszystkie zmysły zostały pobudzone, a szczególnie kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń