piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik kawowy

sernik kawowy z czekoladą

sernik kawowy z czekoladą

Zawsze lubiłam serniki, których smak podkreślony był delikatnie cytrusami lub wanilią. Połączenie kwaskowatego twarogu np. z gorzką czekoladą, albo kawą nigdy nie wydawało mi się szczególnie atrakcyjne. Kiedy jednak podczas pobytu w Londynie skusiłam się na sernik mokka, u naszego ulubionego Ottolenghiego, odkryłam, że jest to bardzo udana kombinacja. Sernik był wyśmienity! Tak, jak już pisałyśmy wcześniej, lubimy odtwarzać smaki, które zrobiły na nas wrażenie. Doskonalenie przepisu na ten sernik było pracą szczególnie przyjemną, pełną pysznej czekolady i chrupiących orzechów :)

Składniki (na 24-26 cm formę):
Masa:
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek
200 g śmietany 36%
100 g cukru trzcinowego
100 g cukru białego
50 ml wody
3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
2 pełne łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
*używamy tylko naturalnych ekstraktów
Spód:
200 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych np. z naszego przepisu
100 g rozpuszczonego masła
Ganache:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30%
Do przybrania:
przyprażone na suchej patelni orzechy laskowe i włoskie (w naszym przypadku orzechy pekan)

Przygotowanie:
Ser, śmietanę oraz jajka wyjąć z lodówki na ok. 2 h przed pieczeniem, żeby się ogrzały. W tym czasie przygotować spód. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia. Zmielone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i powstałą masą wylepić spód formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć spód i ostudzić. Jeśli będziemy od razu kontynuować pieczenie, można zostawić włączony piekarnik.

Zagotować wodę, odmierzyć 50 ml i zalać kawę. Dodać ekstrakty oraz cynamon i gałkę, wymieszać i ostudzić.

Ponieważ nie chcemy napowietrzać masy sernikowej, każdy z etapów miksowania powinien trwać krótko, a obroty miksera powinny być jak najmniejsze. Twaróg, cukier i mąkę zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać śmietanę oraz wystudzoną kawę i dobrze wymieszać masę. Wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C i piec sernik przez ok. 1 godzinę i 30-40 minut. Sernik ma być ścięty na całej powierzchni, ale środek może być lekko „galaretowaty”. Studzić w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min. Potem pozostawić na blacie kuchennym do całkowitego ostudzenia w formie. Następnie zdjąć delikatnie obręcz (pomagając sobie obkrojeniem brzegów sernika nożem) i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Najlepiej włożyć sernik bez przykrycia, ale jeśli boimy się, że przejdzie zapachami z lodówki, można go lekko przykryć folią spożywczą, albo np. dużą miską. Dzięki pobytowi w lodówce sernik nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. 

Po tym czasie przygotować ganache. Połamać czekoladę na małe kawałki i przełożyć do miseczki. Zagotować w garnuszku śmietankę (na małym ogniu) i gorącą zalać czekoladę. Zostawić na 3-4 minuty i dopiero po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę ze śmietanką. Rozprowadzić po wierzchu sernika i przybrać przyprażonymi orzechami. Przed krojeniem sernika poczekać przynajmniej 1 godzinę, żeby ganache zgęstniało.

Sernik przechowywać w lodówce do 4 dni.

sernik kawowy z czekoladą

4 komentarze: