czwartek, 13 marca 2014

Orecchiette z karmelizowaną kapustą i pangrattato


Orecchiette z karmelizowaną kapustą i pangrattato, czyli bardziej wyrafinowana wersja łazanek z kapustą

Włoskie uszka w roli polskich łazanek. Jednym z moich ulubionych dań z kuchni mojej babci są łazanki z kapustą. Proste, ale pełne smaku. W babcinym wydaniu są oczywiście podawane z makaronem własnej roboty. Tworząc wariację na temat tego dania sięgnęłam po makaron orecchiette, który doskonale zastąpi łazanki. No i ma tak wdzięczną nazwę (po polsku to słowo oznacza właśnie uszka).

Składniki (na 4 porcje obiadowe):
400 g orecchiette
500 g poszatkowanej białej kapusty
40 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 białe cebule (ok. 200 g) pokrojone w tzw. piórka
1 mały ząbek czosnku posiekany
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
4 łyżki wody
50 g bułki tartej grubo mielonej (najlepiej zmiksować w malakserze świeżą białą bułkę, wtedy osiągniemy grubsze okruchy)
100 ml białego wina albo 2 łyżki białego octu winnego
sól i pieprz czarny do smaku
starty parmezan do posypania

Przygotowanie:
Najpierw przygotować pangrattato. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać bułkę tartą i na średnim ogniu, mieszając zrumienić ją na złoty kolor. Zdjąć z ognia i odstawić.
           
Pod koniec przygotowywania kapusty, ugotować orecchiette*.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić boczek pokrojony w kostkę, wysmażyć i zrumienić. Następnie dodać cebulę, zeszklić i dodać czosnek. Smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając ok. 2 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, cztery łyżki wody i szczyptę soli. Zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Po ok. 5 minutach zamieszać, ponownie przykryć i dusić kapustę. Po kolejnych kilku minutach odkryć patelnię i smażyć kapustę ciągle mieszając, aż lekko się zrumieni i stanie się miękka. Pod koniec smażenia dodać wino/ocet, zamieszać i gotować ok. 2 minuty. Spróbować i dodać ewentualnie więcej soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Ugotowane orecchiette wymieszać dokładnie z kapustą, przełożyć na talerze, posypać pangrattato, startym parmezanem i dodatkową szczyptą czarnego pieprzu.

*Makaron gotować zawsze w dużej ilości bardzo słonej wody, nie dodawać do gotowania oliwy (utrudnia oblepianie makaronu sosem).


4 komentarze:

  1. orecchiette-pierwszy raz spotykam się z taką nazwą! Ale kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę warto ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne danie, kiedy znudzą się już "polskie" schabowe , kapustka z łazankami czy orecchiette wspaniale zastąpi ciężkie drugie danie.
    Naprawdę warto spróbować !!!

    OdpowiedzUsuń