piątek, 7 marca 2014

Grzanki z jarmużem i jajkiem w koszulce


Kończy się sezon na jarmuż. Przez ostatnie tygodnie to warzywo bardzo często gościło na naszych stołach. Trafiło nie tylko do zupy, którą przedstawiłyśmy na blogu. Na surowo było składnikiem sałatek, sprawdził się również jako podstawa pesto. Na pożegnanie doda trochę koloru naszej grzance śniadaniowej. Tych z Was, którzy nie robili jeszcze jajek w koszulce zachęcamy do pierwszej próby. Wymagają co prawda nieco więcej zręczności i uwagi niż gotowane na twardo lub miękko, ale efekt wizualny i smakowy wynagrodzi Wam ten trud.

Składniki na 2 grzanki:
2 kromki chleba
2 jajka
2-3 liście jarmużu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
plasterek boczku/bekonu
plasterek twardego, długodojrzewającego sera
kilka kawałków pieczonej dyni lub marchewki (pieczonej jak tutaj)

Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, porwać na mniejsze kawałki i odrzucić grubsze łodyżki. Rozbić jajka do dwóch małych miseczek.

W dość sporym garnku zagotować ok. 1-1,25 l wody wraz z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką octu.

Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać jarmuż, posiekany czosnek, łyżkę wody, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusić 3-4 minuty, tak żeby jarmuż odrobinę zmiękł. Przykryć i zestawić z ognia.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zamieszać ją łyżką cedzakową, tak aby pośrodku powstał dość szybko kręcący się „wir”. Wyjąć łyżkę i przelać z miseczki do środka „wiru” jajko. Zmniejszyć ogień i odliczyć 2-2,5 minuty. Po tym czasie wyłowić jajko łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odczekać chwilę by spłynęła z niego reszta wody. Jajko można zahartować w zimnej wodzie, my tego nie robiłyśmy. Ugotować drugie jajko. Tutaj znajdziecie filmik, na którym pokazany jest cały proces przygotowania jajka w koszulce. 

W trakcie gotowania jajek, wysmażyć boczek oraz opiec kromki chleba w tosterze.

Na opieczonej kromce chleba, położyć jarmuż, plasterek boczku lub dyni i sera, a następnie jajko w koszulce. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczyptą soli i polać odrobiną dobrej oliwy.

8 komentarzy:

  1. Jak apetycznie to wygląda. Niby zwykłe grzanki, a skomponowane tak, że zamówiłabym je nawet w restauracji. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. W Warszawie można go obecnie dostać w większości lepiej zaopatrzonych warzywniaków, czy bazarków. Można go też zamówić w sklepie internetowym, np.: http://vegepack.pl/187,produkty

      Usuń
  4. Super!!! Wygląda bardzo apetycznie. Świetne foty:)

    OdpowiedzUsuń