niedziela, 16 lutego 2014

Pomarańcze z cynamonem i wodą z kwiatów pomarańczy




Luty to czas kiedy tęsknota za świeżymi warzywami i owocami zaczyna coraz bardziej nam doskwierać. Po marokańskim obiedzie w postaci tagine, zachciało nam się czegoś lekkiego na deser. Padło na sezonowe, chociaż nie do końca zgodne z ideą "food miles"*, którą staramy się wyznawać, pomarańcze podkręcone lekko cynamonem i wodą z kwiatów pomarańczy (wylądowała w koszyku obok wody różanej podczas ostatnich zakupów). Wystarczy kilka kropli, aby zwykłe pomarańcze zmieniły się w pyszny deser.

*Food miles -  to odległość, jaką musi pokonać jedzenie zanim trafi z miejsca produkcji do konsumenta. Warto zwracać uwagę na to co kupujemy i jak najbardziej skracać ten dystans, czyli w przypadku pomarańczy, starajmy się kupować te pochodzące z Europy. Więcej na ten temat np. tutaj. 

Składniki na 4 porcje:
4 średnie pomarańcze
2 łyżeczki cukru trzcinowego
¾ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (jest bardzo intensywna!)
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sok z ½ cytryny
kilka listków mięty

Przygotowanie:
Obrać pomarańcze i pokroić w grube plastry. Wycisnąć sok z połowy cytryny i pozostałych z krojenia końcówek pomarańczy, wymieszać z cukrem, wodą z kwiatów pomarańczy i cynamonem. Polać pomarańcze i odstawić do lodówki na ok. pół godziny do godziny. Przybrać listkami mięty.


Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz