czwartek, 6 lutego 2014

Espaguete com sardinha, czyli spaghetti po portugalsku


Cd. portugalskich smaków. Jednym z nich, chyba najbardziej rozpoznawalnym, są... sardynki! Zapraszamy na szybkie spaghetti po portugalsku.


Składniki (na 4 osoby, jako główne danie):
400 g spaghetti
2 puszki sardynek w puszce (ok. 200 g)
1 puszka pomidorów (pokrojonych) lub passaty (ok. 400 g)/w sezonie ok. 3-4 świeże pomidory
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
½ czerwonej papryki
2 łyżeczki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżeczka skórki z cytryny
mały pęczek natki pietruszki
¼ świeżej czerwonej papryczki chilli lub ½ łyżeczki suszonej papryczki chilli
szczypta cukru, soli i czarnego pieprzu


Przygotowanie:
W czasie przygotowywania sosu, ugotować makaron*.
Rozgrzać łyżkę oliwy oraz oliwę z sardynek na patelni, zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, kapary, pokrojone w plasterki oliwki oraz chilli. Smażyć przez ok. 3 minuty, dodać sardynki i delikatnie je rozgnieść. Smażyć następne 2-3 minuty, dodać pokrojone pomidory, skórkę z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Posiekać natkę pietruszki, dodać pod koniec gotowania (zachować garść do posypania po ułożeniu makaronu na talerzach), wymieszać i polać ugotowany makaron.

*Makaron gotować zawsze w dużej ilości bardzo słonej wody, nie dodawać do gotowania oliwy (utrudnia oblepianie makaronu sosem).


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza