czwartek, 4 kwietnia 2013

Domowe hamburgery wołowe





Składniki (na ok. 8 burgerów):

600 g mielonej lub siekanej wołowiny (najlepiej antrykot)

1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól morska i czarny pieprz
oliwa z oliwek
250 g pomidorów koktajlowych
kilka kropel octu balsamicznego
konfitura z czerwonej cebuli
kozi ser twarogowy
rukola

Przygotowanie: 
Do zmielonego mięsa dodać  przyprawy. Wymieszać i uformować kotleciki. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce.  Rozgrzać patelnię grillową. Uformowane kotleciki ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni. Grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Włożyć na patalnię pomidory i skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Opiekać przez 2 min aż zmiękną.
Podawać w podgrzanej bułce hamburgerowej (najlepiej domowego wypieku) z rukolą, konfiturą z czerwonej cebuli i kozim serem. Dobrym dodatkiem są także domowe i zdrowe „frytki” z pieczonych ziemniaków, korzenia pietruszki lub/i marchewki.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz