Składniki (na ok. 8 burgerów):
600 g mielonej lub siekanej wołowiny (najlepiej
antrykot)
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól morska i czarny pieprz
oliwa z oliwek
250 g pomidorów koktajlowych
kilka kropel octu balsamicznego
konfitura z czerwonej cebuli
kozi ser twarogowy
rukola
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy. Wymieszać i
uformować kotleciki. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce.
Rozgrzać patelnię grillową. Uformowane kotleciki ułożyć na dobrze
rozgrzanej patelni. Grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Włożyć na patalnię
pomidory i skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Opiekać przez 2 min aż
zmiękną.
Podawać w podgrzanej bułce hamburgerowej (najlepiej
domowego wypieku) z rukolą, konfiturą z czerwonej cebuli i kozim serem.
Dobrym dodatkiem są także domowe i zdrowe „frytki” z pieczonych ziemniaków, korzenia pietruszki lub/i marchewki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz