Składniki:
3 duże buraki
3 ugotowane marchewki- dodałam te z wywaru z włoszczyzny
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
koncentrat pomidorowy 70 g
szczypta tymianku
śmietana
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z
włoszczyzny ugotować bulion. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Buraki owinąć w
kawałki folii aluminiowej, położyć na blasze w piekarniku i piec 1 godzinę.
Wyjąć buraki, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Z ugotowanego
wywaru wyjąć 3 marchewki i też pokroić je na kawałki. Na patelni roztopić
trochę masła i zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, potem dodać buraki i
marchewkę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Podsmażyć przez 3 minuty, a potem
wlać bulion. Zdjąć zupę z gazu i zmiksować na gładko. Doprawić śmietaną, solą i
pieprzem do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz