czwartek, 28 marca 2013

Mazurek kajmakowy z migdałami



Mazurek kajmakowy z migdałami
Ciasto:
350 g mąki
1/2 szklanki cukru
200 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżki kwaśnej śmietany


Wszystkie składniki zagnieść, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować nadając kształt prostokąta. Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, piec na złoty kolor.


Masa:
1/2  l mleka 3,2 %
150 g cukru
125 g masła

migdały, wedle uznania


Mleko, cukier i masło gotować w garnku o grubym dnie cały czas mieszając aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wlać na ostudzone ciasto. Posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz