wtorek, 31 marca 2015

Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą







Jajka, chrzan i świeże zioła połączone z ziemniakami, wędzoną rybą i chrupiącymi warzywami, czyli świąteczne smaki w kolorowej sałatce. Przy okazji tego przepisu, przypominamy Wam też o przewodnikach po gatunkach ryb i owoców morza, z których zawsze korzystamy przed zakupami (tutaj lub tutaj).

Składniki (dla 2 osób):
kilka niedużych kawałków wędzonej makreli (ok. 100 g)
2-3 garści liści np. roszponki, rukoli, szpinaku, botwiny
2 większe/4 mniejsze ugotowane w skórkach ziemniaki
2 ugotowane na twardo jajka
1 mała marchewka
3-4 rzodkiewki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
dodatkowo: koperek do dekoracji
Sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
1 pełna łyżeczka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:       
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Porwać liście sałat na mniejsze kawałki. Pokroić w cienkie plasterki marchewkę (np. za pomocą obieraczki do warzyw) i rzodkiewkę, w grubsze plastry – ziemniaki i jajka. Ułożyć wszystkie składniki sałatki na talerzu, posypać szczypiorkiem, delikatnie polać sosem i udekorować koperkiem. Podawać z chrupiącym pieczywem.

Sałatka z wędzoną makrelą
Sałatka z wędzoną makrelą






3 komentarze:

  1. Super! zawsze można na Was liczyć z alternatywą do tradycyjnych potraw. Chrzan w sosie sałatkowym idealnie bedzie sie komponował z wielkanocnym stołem. dziękuje!

    OdpowiedzUsuń