Naszą nieobecność usprawiedliwiamy nowym projektem, o którym wkrótce Was poinformujemy :) a teraz wracamy z przepisem na proste i eleganckie ciasto świąteczne. U nas z gruszką, ale możecie przygotować je z dowolnymi owocami dostępnymi w sezonie (od moreli, przez śliwki, gruszki i jabłka, po świeżą żurawinę). Przy okazji dołączamy także kilka zdjęć ze zbioru miodu, w którym udało nam się uczestniczyć :)
Składniki (na formę ok. 24 cm):
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mielonych migdałów
60 g brązowego cukru
260 g płynnego miodu
180 g rozpuszczonego masła
40 g mleka lub wody
3 duże lub 4 mniejsze jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 250-300 g owoców (moreli/śliwek/jabłek/gruszek/świeżej
żurawiny)
Polewa miodowo-tymiankowa:
80 g miodu
25 g brązowego cukru
25 g masła
2 łyżki soku z
cytryny
listki z kilku
łodyżek tymianku
+garść przyprażonych
płatków migdałowych i świeże listki tymianku do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć mikserem lub rózgą masło, miód, cukier, ekstrakt waniliowy i wodę/mleko. Następnie dodać jajka i dokładnie zmiksować/wymieszać. Dodać mąkę, mielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. Dokładnie wymieszać. Owoce pokroić na kawałki. Ciasto przelać do foremki, następnie ułożyć na wierzchu kawałki owoców. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piec do suchego patyczka, ok. 50-60 minut.
W dużej misce połączyć mikserem lub rózgą masło, miód, cukier, ekstrakt waniliowy i wodę/mleko. Następnie dodać jajka i dokładnie zmiksować/wymieszać. Dodać mąkę, mielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. Dokładnie wymieszać. Owoce pokroić na kawałki. Ciasto przelać do foremki, następnie ułożyć na wierzchu kawałki owoców. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piec do suchego patyczka, ok. 50-60 minut.
W tym czasie
przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć w małym garnuszku i gotować na
małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
Ciasto studzić przez ok. 15 minut przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i przełożyć z foremki na kratkę do
całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałów
i kilkoma listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz