wtorek, 12 sierpnia 2014

Pomidorowa sałatka z miętowym dressingiem

sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów

Bardzo prosta i szybka sałatka, która jest dla nas kwintesencją lata. Wystarczą soczyste pomidory i brzoskwinie oraz dodatek aromatycznych ziół i wyrazistego sera feta.

Składniki (na ok. 4-6 porcji):
4 pomidory (najlepiej różnych odmian i kolorów)
4 brzoskwinie
200 g sera feta
ew. garść czarnych oliwek (najlepiej kalamata)
Dressing:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
½ posiekanego małego ząbka czosnku
1 pełna łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego oregano lub bazylii
szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie:
W zależności od preferencji, pomidory i brzoskwinie można obrać lub nie. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory i brzoskwinie pokroić w plastry lub „ósemki”, ułożyć na talerzach i posypać pokruszoną fetą oraz polać dressingiem. Podawać z chrupiącym pieczywem. 

Sałatka z pomidorów


2 komentarze:

  1. Już drugi raz widzę ostatnio to połączenie brzoskwini i pomidorów - muszę sprawdzić! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za komentarz i bardzo zachęcamy do sprawdzenia połączenia brzoskwini i pomidorów! :)

      Usuń