czwartek, 21 sierpnia 2014

Lawendowo-miętowa herbata


Lawenda staje się coraz popularniejszym dodatkiem w kuchni. Także w naszej. Korzystamy z długiego okresu jej kwitnienia i urozmaicamy nią nasze letnie dania i napoje. Tym razem dodałyśmy kwiaty lawendy do miętowej herbaty, zamiast laski cynamonu. Wzbogacona o dodatkowe ziołowo-kwiatowe nuty, smakowała świetnie (zarówno na ciepło, jak i dobrze schłodzona).

Składniki (na ok. 4 porcje):
4 łyżeczki liściastej herbaty zielonej
1,5 łyżki świeżych lub ¾ łyżki suszonych kwiatów lawendy                             
2 duże garści świeżej mięty
*jeśli lubicie słodką, miętową herbatę w stylu marokańskim, dodajcie podczas parzenia ok. 4 płaskich łyżek cukru

Przygotowanie:
Zagotować ok. 1 l wody. Odczekać ok. 5 minut, żeby temperatura wody spadła o kilka stopni. Herbatę, lawendę, jedną garść mięty (i cukier, jeśli dodajemy) umieścić w rondelku lub dzbanuszku i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zamieszać i pozostawić do zaparzenia na 3 minuty. Następnie przelać napar przez sitko do szklanek lub dzbanuszka wypełnionego pozostałymi liśćmi mięty.

Pozostałą po przecedzeniu zieloną herbatę z lawendą i miętą można zaparzyć jeszcze raz lub dwa razy.   
 

2 komentarze: