Komiksowe murale w Brukseli i główny rynek w Brugii |
Kuchnia belgijska raczej nie rozpala naszej wyobraźni. Wybierając się do Belgii słyszymy od naszych znajomych głównie pytania o piwo i/lub czekoladki. Małże z frytkami czy steki z tym samym dodatkiem, będące żelaznym punktem w menu brukselskich brasseries, to dania owszem całkiem atrakcyjne, ale niezbyt kuszące dla osób poszukujących mniej udeptanych ścieżek kulinarnych. Naszą uwagę przyciągnęły dania, których bohaterem była cykoria – warzywo dostępne w polskich warzywniakach, ale wykorzystywane rzadko i traktowane trochę po macoszemu. Przez Belgów natomiast bardzo cenione i nazywane często "białym złotem" Belgii. W wersji zapiekanej, z dodatkiem szlachetnych serów, pokazuje na co ją stać.
Składniki (na 4 cykorie):
4 cykorie
4 plastry szynki wieprzowej
gotowanej
250 g startego sera, najlepiej Gruyère
lub Comté (u nas 100 g sera Gruyère, 100 g sera Maasdamer i 50 g sera Comté)
1 i ¾ szklanki mleka 2% (ok. 400 g)
120 g masła
1 łyżka oliwy
4 pełne łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
szczypta soli, czarnego i białego
pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyć cykorie i usunąć zwiędnięte
wierzchnie listki. Małym nożykiem wyciąć jak najgłębiej twardą, środkową część cykorii, uważając, żeby nie
rozpadła się na listki. Na dużej patelni rozpuścić 40 g masła wraz z łyżką oliwy. Dodać
cykorie, 2 łyżki wody i cukier. Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i smażyć
cykorie na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut (co kilka minut obracając
cykorie). Po tym czasie dodać posiekane
ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu oraz ocet. Smażyć jeszcze ok. 5-10
minut, obracając cykorie, żeby równomiernie się karmelizowały. Kiedy cykorie
będą miękkie i skarmelizowane, przełożyć je na sitko i zostawić na pół h, żeby
odciekły. Zachować płyn pozostały na patelni oraz z odciekania cykorii.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Przygotować sos beszamel. Pozostałe masło (80 g)
rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i dobrze rozmieszać ją z masłem. Kiedy wszystkie
grudki mąki będą rozmieszane, wlać stopniowo mleko (najlepiej letnie) oraz
pozostałą z cykorii wodę. Gotować sos na niewielkim ogniu, cały czas mieszając
(najlepiej trzepaczką), aż lekko zgęstnieje. Dodać do smaku szczyptę soli,
pieprzu i gałki muszkatołowej, a także połowę startego sera (125 g).
Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści, a sos będzie
kremowy i gładki. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Naczynie żaroodporne nasmarować
masłem. Każdą z cykorii owinąć plasterkiem szynki i ułożyć w naczyniu. Polać
sosem beszamelowym i wstawić cykorie do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po
tym czasie wyjąć cykorie i posypać resztą startego sera. Zapiekać kolejne 10
minut, aż ser się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz