Składniki:
na 2 chałki
na zaczyn:
1 szklanka mleka
duża szczypta nitek szafranu
20 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru
250 g mąki pszennej
na ciasto:
80 g masła
4 żółtka
50 ml miodu
1 łyżka czystej wódki
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki esencji waniliowej
zaczyn
350 g mąki pszennej
mak lub sezam do posypania
na glazurę:
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Do mleka wrzucić szafran i podgrzewać w rondelku, aż mleko się zagotuje,
wtedy zdjąć z gazu i ostudzić. Mleko powinno być ciepłe. W misce mieszamy drożdże
z cukrem. Potem dodajemy mąkę i mleko z szafranem, wszystko mieszamy,
przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam zaczyn do
piekarnia nagrzanego do 50 stopni. Zaczyn powinien potroić swoją objętość.
Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce mieszamy żółtka, miód, wódkę,
skórkę z pomarańczy i esencję waniliową. Dodajemy zaczyn i mąkę i wyrabiamy
ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt
wilgotne można dodać trochę maki. Dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 50 stopni do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy
z miski i składamy dwukrotnie na blacie jak kartkę papieru, potem wkładamy je
ponownie do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na noc do
lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część
zostawiamy pod przykryciem a drugą dzielimy na cztery części z których
formujemy cztery paski o długości 40 cm. Zaplatamy poczwórny warkocz. Wyjmujemy
z miski drugą cześć i zaplatamy drugą chałkę. Przekładamy chałki na blachę do
pieczenia wyłożoną papierem i odkładamy do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wyrośniętą chałkę smarujemy glazurą z
jajka i mleka a potem posypujemy sezamem albo makiem. Pieczemy chałki ok. 35-
40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz