środa, 8 lipca 2015

Pappardelle z bobem, białą kiełbasą i miętą

Makaron z bobem


Makaron z bobem
Jednym z najbardziej wyczekiwanych przez nas letnich warzyw jest bób. Soczyście zielone ziarenka smakują świetnie same w sobie, ale są także wspaniałym dodatkiem do sałatek, zup, czy właśnie makaronów. Inspiracją do tego dania była znana wszystkim carbonara.

Składniki (na 2 porcje, jako główne danie):
200 g makaronu pappardelle (lub tagliatelle)
2 nieduże surowe białe kiełbaski (ok. 200 g)
ok. 200 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
1 łyżka oliwy
½ białej cebuli
1 mały ząbek czosnku
150 g śmietanki 36%
80 g białego wina (można zastąpić 2 łyżkami białego octu winnego z 4 łyżkami wody)
3 żółtka
1 pełna łyżka startego parmezanu (lub innego twardego, długodojrzewającego sera) + do posypania gotowego dania
1 łyżka posiekanej mięty
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 4-5 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać ze skórek.
W czasie przygotowywania sosu, ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu*.
Białe kiełbaski wycisnąć z osłonek, porwać mięso na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną (z łyżką oliwy) patelnię. Podsmażyć, stale mieszając, aż się zrumienią.  Zdjąć z patelni, a na wysmażony tłuszcz dodać posiekaną w piórka cebulę. Podsmażać 2-3 minuty i dodać posiekany czosnek. Po minucie wlać na patelnię białe wino. Dusić, ciągle mieszając na niedużym ogniu ok. 2-3 minuty.
W miseczce dokładnie połączyć żółtka, śmietankę oraz łyżkę sera.  Zmniejszyć ogień pod patelnią i dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia. Do sosu przełożyć ugotowany makaron, dodać podsmażone kiełbaski oraz wyłuskany bób i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać miętą oraz startym parmezanem.

*Makaron gotować zawsze w dużej ilości bardzo słonej wody, nie dodawać do gotowania i tuż po ugotowaniu oliwy (utrudnia oblepianie makaronu sosem). 

Makaron z bobem




Makaron z bobem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz