piątek, 6 czerwca 2014

Babeczki rabarbarowo-truskawkowe

tarta truskawkowa
tarta truskawkowaRabarbar i truskawka to jedno z pyszniejszych połączeń smakowych. Jeśli jednak zabraknie któregoś z nich, nic nie szkodzi! Przepis jest bardzo elastyczny i owoce można dobierać wedle upodobań i sezonu. Mogą to być maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka... Jeżeli zależy Wam na czasie, możecie zrobić też jedną dużą tartę, ale jeśli macie ochotę i wolną chwilę, warto poświęcić ją na pieczołowite wykładanie małych foremek i układanie równej kratki. Efekt jest tego wart! ;)

Składniki (na ok. 10-12 babeczek):
Ciasto:
375 g mąki pszennej
220 g masła
3 łyżki cukru pudru
ok. 100 g zimnej wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
szczypta soli
*na wierzch: 1 jajko i 1 łyżka cukru
Nadzienie:
300 g rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść szybko w gładkie ciasto (można zrobić to także w malakserze). Gotowe ciasto schować do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Następnie przygotować nadzienie. Umyć truskawki i rabarbar. Rabarbar pokroić w ok. 2-3 cm kawałki, a truskawki przekroić na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać rabarbar i cukier. Smażyć na średnim ogniu ok. 3-5 minut, następnie dorzucić truskawki i smażyć, ciągle mieszając 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Odstawić.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Ok. 3/5 schłodzonego ciasta cienko rozwałkować, wykrajać okrągłą foremką i wykładać dno oraz boki foremek na babeczki/tarty (u nas forma na muffiny). Ciasto podziurkować dokładnie widelcem lub obciążyć (aby nie podnosiło się podczas pieczenia) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Podpiekać do bardzo lekkiego zrumienienia (ok. 10 minut), pamiętając, że będzie piekło się jeszcze wraz z nadzieniem.
W tym czasie przygotować z pozostałego ciasta kratki na wierz babeczek. Cienko rozwałkować ciasto, pokroić w paski i ułożyć kratkę, którą po złożeniu - żeby była równa - można wykroić foremką/szklanką o średnicy babeczek.
Wyjąć podpieczone spody z piekarnika, nakładać nadzienie i przykrywać kratką, mocno dociskając brzegi. Kratkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać lekko cukrem.
Wstawić do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni C) i piec do zrumienienia kratki, ok. 15 minut.  
Podawać np. z mascarpone lub śmietaną 36% wymieszaną z odrobiną cukru pudru, ekstraktem waniliowym i skórką otartą z cytryny.

tarta truskawkowa

2 komentarze: