Apple Pie
Ciasto:
240 g mąki
1 żółtko
30 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 łyżka startej skórki z cytryny (ok. 2 cytryny)
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
800 g jabłek
2 łyżki masła
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki rodzynek
Jabłka obrać i pokroić w drobne kawałki. Na patelni
rozgrzać masło, wrzucić jabłka, rodzynki, cynamon i cukier do smaku. Dusić do
momentu, aż zaczną mięknąć.
Do posmarowania:
jajko wymieszane z łyżeczką śmietany
Do podania:
jogurt grecki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru trzcinowego
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wyjąć ciasto z lodówki
i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć formę do
pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Rozwałkować drugą
część cista. Na podpieczony spód wyłożyć farsz z jabłek, a następnie nakryć
drugą częścią ciasta. Skleić
brzegi, wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować jajkiem ze śmietaną. Wstawić
do piekarnika i piec około 35
minut. Podawać na ciepło z polewą z greckiego jogurtu.
Smacznego!
Apple pie inspirowane przepisem z bloga White
Plate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz