niedziela, 24 marca 2013

Apple pie





Apple Pie
Ciasto:
240 g mąki

1 żółtko

30 g cukru pudru 

150 g zimnego masła

1 łyżka startej skórki z cytryny (ok. 2 cytryny)

Wszystkie składniki zagnieść, ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.


Nadzienie:
800 g jabłek

2 łyżki masła

cukier do smaku

1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki rodzynek

Jabłka obrać i pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, rodzynki, cynamon i cukier do smaku. Dusić do momentu, aż zaczną mięknąć.



Do posmarowania:
jajko wymieszane z łyżeczką śmietany


Do podania:
jogurt grecki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru trzcinowego

Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć formę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Rozwałkować drugą część cista. Na podpieczony spód wyłożyć farsz z jabłek, a następnie nakryć drugą  częścią ciasta. Skleić brzegi, wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować jajkiem ze śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Podawać na ciepło z polewą z greckiego jogurtu.

Smacznego!


Apple pie inspirowane przepisem z bloga White Plate.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz